ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Το Σπάσιμο Των Πάγων
Χρονολογία: 1989
Εταιρεία: ΣΕΙΡΙΟΣ

Λένα Πλάτωνος
Το Σπάσιμο Των Πάγων
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Μολονότι το πένθος και το δράμα δεν σπανίζουν στην ελληνική τέχνη, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι το Σπάσιμο Των Πάγων είναι ένα από τα πιο πένθιμα άλμπουμ που έγιναν ποτέ. Η Πλάτωνος πραγματοποιεί εδώ μια στροφή στα φυσικά όργανα (πιάνο, βιολί, ελαφρές δόσεις ηλεκτρικής κιθάρας) και χρησιμοποιεί το συνθεσάιζερ μονάχα ως χαλί ατμόσφαιρας και ηχητικών εφέ. Συνεργάζεται επίσης ξανά με τον Γιάννη Παλαμίδα, που ερμηνεύει κάποια από τα κομμάτια.

Σε όλο το άλμπουμ παρασυρόμαστε σε μια καταβύθιση, μέσα από καταθλιπτικά τραγούδια όπως το «Βιμπραφόν», το «Ποτέ δεν σε είδα» ή το «Προσεύχομαι». Παρ’ ότι ο δίσκος μένει πιστός στο συναίσθημα που τον γέννησε χωρίς να προδίδει το αισθητικό του πλαίσιο, ένα αρνητικό του σημείο είναι ότι κάποιες μουσικές παίζουν απλά συνοδευτικό ρόλο στα λόγια, ενώ το «Τρισχαριτωμένοι κήποι» ακούγεται σαν να αποτελείται από διαφορετικά τραγούδια, ανολοκλήρωτα και ασύνδετα. Επιπλέον, η ποίησή της Πλάτωνος δεν είναι πια τόσο εύστοχη, δημιουργώντας κατά κύριο λόγο «ατμόσφαιρες», όπως και η μουσική.

Πλήρως απαλλαγμένο από την ποπ πλευρά της συνθέτριας, το Σπάσιμο Των Πάγων θυμίζει κλειστό δωμάτιο υπό το ημίφως κεριού. Η καλύτερη στιγμή όμως έρχεται όταν «ανοίγουν οι μπαλκονόπορτες» στην «Καντέντσα της Άνοιξης», το αριστούργημα του δίσκου, με το υπέροχο παίξιμο του Γιώργου Μαγκλάρα στο βιολί. Άλμπουμ όπως αυτό δεν βοήθησαν την Πλάτωνος να διευρύνει το κοινό της, ξεκαθάρισαν ωστόσο για ακόμα μια φορά ότι η ίδια δεν ενδιαφερόταν για τους πολλούς.

  1. Καντέντσα Της Άνοιξης
  2. Το Βιμπραφόν
  3. Ποτέ Δε Σε Ειδα
  4. Το Ντουλάπι Της Υπηρεσίας
  5. Η Λάθος Αγάπη
  6. Αναλύζα
  7. 31/12/1988
  8. Συνέδριο Βουντού
  9. Οι Τρισχαριτωμένοι Κήποι
  10. Προσεύχομαι

LOGIN