ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Το Τραγούδι Του Νεκρού Αδερφού
Χρονολογία: 1962
Εταιρεία: COLUMBIA

Στίχοι: Μ. Θεοδωράκης, Κ. Βίρβος

Eρμηνεία: Γρ. Μπιθικώτσης, B. Ζαβιτσιάνου, Δ. Μπεμπεδέλη.

Σε μεταγενέστερες εκδόσεις ο δίσκος κυκλοφορεί με το έργο Λιποτάκτες

Μίκης Θεοδωράκης
Το Τραγούδι Του Νεκρού Αδερφού
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Το Τραγούδι Του Νεκρού Αδερφού είναι ο πρώτος δραματικός, ο πρώτος «σκοτεινός» ελληνικός δίσκος, με εξαίρεση ίσως το EP Ο Κύκλος του CNS του Χατζιδάκι, λίγα χρόνια πριν. Από τα πιο πολιτικά έργα του Θεοδωράκη, με αναφορές στα Δεκεμβριανά και στον Εμφύλιο, έντυσε με ήχους την ομώνυμη θρυλική θεατρική παράσταση, στη βάση ενός αιτήματος εθνικής συμφιλίωσης το οποίο στις αρχές της δεκαετίας του ’60 δεν ήταν καθόλου διαδεδομένο. Στην πρώτη φορά που γράφει στίχους εξ ολοκλήρου ο ίδιος ο Θεοδωράκης, βασική πηγή έμπνευσής του είναι η αρχαία τραγωδία. Το τραγούδι είναι το χορικό, γι’ αυτό και ο λόγος προκύπτει περισσότερο αφηγηματικός, παρά ποιητικός.

Η λαϊκή αυτή τραγωδία προκύπτει πλούσια σε εναλλαγές. Πέντε από τα οκτώ τραγούδια είναι ζεϊμπέκικα, όλα εξαιρετικά, με πρώτο και κύριο το «Όνειρο», την τραγική ιστορία δύο αδερφών που «ένας τον άλλον ψάχνουνε για ν’ αλληλοσφαγούνε». Δεν είναι όμως όλα μαύρα κι άραχνα εδώ: Κάθε δεύτερο τραγούδι υμνεί τη χαρά και τη γαλήνη, σαν ένα αντίβαρο στη δραματικότητα. Στην κορυφαία ίσως φάση της καριέρας του, ο Μπιθικώτσης διευρύνει την ερμηνευτική του παλέτα, τραγουδώντας καλύτερα απ’ ότι στον Επιτάφιο. Ο «Απρίλης» σημειώνει τεράστια επιτυχία, όμως η καρδιά του δίσκου βρίσκεται στις πιο εσωτερικές στιγμές, όπως το σπουδαίο «Στα Περβόλια» ή στο «Προδομένη αγάπη», με την ατμοσφαιρική εισαγωγή και τα «επανασταστικά» για το τραγούδι της εποχής εφτάμισι λεπτά διάρκειας.

Ισορροπημένο και θαρραλέο, το Τραγούδι Του Νεκρού Αδερφού είναι αναμφισβήτητα μέσα στα κορυφαία έργα του Θεοδωράκη, φωτογραφίζοντας το δράμα του θανάτου και δείχνοντας παράλληλα προς την ομορφιά της ζωής. Εκεί που ένας μικρότερης αξίας δημιουργός θα έφτιαχνε ένα συμβατικό αντιπολεμικό έργο, ο ίδιος ξεπερνά το βιωματικό στοιχείο και την αντιεμφυλιακή ρητορική, καταθέτοντας κάτι βαθύτερο και καθολικότερο.

  1. Δοξαστικό
  2. Απρίλης
  3. Το όνειρο
  4. Νανούρισμα
  5. Ένα δειλινό
  6. Προδομένη αγάπη
  7. Τον Παύλο και τον Νικολιό
  8. Στα περιβόλια
  9. Δοξαστικό

LOGIN