ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Tρακτέρ
Χρονολογία: 2007
Εταιρεία: PAN-VOX

Νίκος Καρβέλας
Tρακτέρ
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Eνώ το  Θρίλερ παρουσίασε μετά από πολλά χρόνια έναν Καρβέλα σε φόρμα, το Τρακτέρ τον κύλησε προς μια λίμνη εύκολης επαναστατικότητας και ανέμπνευστων τραγουδιών. Αποφασίζοντας να παίξει όλα τα όργανα μόνος του όπως παλιά, τα βάζει με θρησκείες, πολιτικούς και ψηφοφόρους, κηρύσσοντας το τέλος του πνεύματος.

Δυστυχώς, η τέχνη του δεν καταφέρνει πολλά για να μας πείσει ότι αντιστέκεται σε αυτό το τέλος. Κι ενώ ο δίσκος ξεκινάει πολύ δυνατά με το ενθουσιώδες «Η Νέα Γενιά» και το «Άρρωστα» (το μόνο αμιγώς ερωτικό τραγούδι του cd), στη συνέχεια αναλώνεται σε κηρύγματα, προτροπές για επανάσταση, εφηβικού επιπέδου φράσεις που μοιάζουν να βγήκαν από μωβ δυστοπικό μυθιστόρημα και μουσικές απομιμήσεις. Η «Λύση» κοπιάρει τους Rage Against The Machine, το ρεφρέν του «Αλήθεια στο λαό» είναι το “You can’t always get what you want” των Rolling Stones παραλλαγμένο, ενώ η «Απάτη» ακούει Talking Heads. Ο Καρβέλας υπήρξε ανέκαθεν χαρισματικός «κλέφτης», τούτη τη φορά όμως το αποτέλεσμα τον εκθέτει, πολύ απλά γιατί προκύπτει αδύναμο.

Γεγονός είναι ότι το ειρωνικό, συνθηματικό ρεφρέν της «Λύσης» («μην τη ψάχνεις αλλού/ μία ειν’ η λύση/ τα λεφτά το φαί και το γαμήσι») επισκίασε όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου, ακόμα και κάποιες αξιόλογες στιγμές. Το Τρακτέρ πάντως δεν παύει να είναι ένα παρορμητικό άλμπουμ, εύλογης αλλά εντελώς απλοϊκής διαμαρτυρίας.

 1. Η Νέα Γενιά
 2. Άρρωστα
 3. Η Λύση
 4. Στρατόπεδο Συγκέντρωσης
 5. Αλήθεια Στο Λαό
 6. Η Απάτη
 7. Πότε Θα Χαλάσει Ο Καιρός;
 8. Στων Ανδρών;
 9. Ο Παράδεισος Πουλιέται Με Το Τετραγωνικό
 10. Τρακτέρ
 11. Κουφαλίτσες
 12. Ποιος Φοβάται Τον Πάσσαρη;
 13. Πόσο Ακόμα Θα Γυρίζει Η Γη;

LOGIN