ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Transformations
Χρονολογία: 2003
Εταιρεία: ΣΕΙΡΙΟΣ

Επαναπροσεγγίσεις σε κομμάτια του Μάνου Χατζιδάκι.

Κ Βήτα
Transformations
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Μολονότι με το Για Σένα Με Αγάπη ο Κωνσταντίνος Βήτα απαγκιστρώθηκε από τις επιρροές του και συμφιλιώθηκε με την ποπ της εποχής του, ένα χρόνο μετά καταπιάστηκε με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Η κίνηση αυτή όμως μόνο οπισθοδρομικότητα δεν φανέρωσε, μιας και ο ίδιος επισκέφτηκε το υλικό του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη με την «ασέβεια» ενός σαμποτέρ.

Το πρόβλημα είναι ότι για κάθε όμορφη μελωδία του Χατζιδάκι, ο Βήτα φτιάχνει ένα ηχητικό περίβλημα που ελάχιστα επικοινωνεί με το τραγούδι. Η δουλειά που έχει γίνει σε επίπεδο προγραμματισμού, με λούπες και συνθετητές, θα μπορούσε να πλαισιώσει οποιοδήποτε άλλο έργο, ή και να σταθεί ως αυτόνομη κατάθεση. Όταν οι ηλεκτρονικές περιπέτειες υποχωρούν (π.χ. στο «Ήσουν παιδί σαν το Χριστό») ή όταν το vocoder και η επιρροή από Daft Punk φέρνουν κάτι αληθινά φρέσκο στη μελωδία του “The Marlet’s Tale” («Μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων»), οι ιδέες αποδίδουν. Εκεί όμως που η κονσόλα παίζει beats εντελώς παράταιρα με τη μελωδία, όπως π.χ. στο «Χάρτινο το φεγγαράκι», αναρωτιέται κανείς αν αυτό το σαμποτάζ, που ο ίδιος ο Βήτα παρομοίωσε κάποτε με «άγριο σεξ», είναι μια εκουσίως άσχημη ζωγραφιά ή απλά μια επίδειξη θάρρους.

Με το πέρας του δίσκου, δημιουργείται στον ακροατή μια διάθεση επιστροφής στα ορίτζιναλ τραγούδια του Χατζιδάκι, όπου οι μελωδίες και οι φωνές μεταδίδουν ανενόχλητες τη μαγεία τους. Και αυτό λέει πολλά για ετούτη τη δουλειά, που αν και ενδιαφέρουσα σε επίπεδο σύλληψης, εκ του αποτελέσματος αποτυγχάνει.

 1. Το Ρολόι (Ένα Ρολόι Στο Καπηλειό)
 2. Μητέρα Κι Αδερφή
 3. Lamento
 4. H Σερενάτα Της Σεξουαλικής Απουσίας
 5. Ήσουν Παιδί Σαν Το Χριστό
 6. Χάρτινο Το Φεγγαράκι
 7. Ιντερλούδιο Ι (Νυχτερινό)
 8. Κάθε Τρελό Παιδί
 9. Ερωτικό (Σαραμπάντα)
 10. Γύρνα, Φτερωτή Του Μύλου
 11. Love Her
 12. Τρεις Κοπέλες Απ’ Τη Θήβα
 13. The Martlet’s Tale (H Μπαλάντα Των Αισθήσεων Και Των Παραισθήσεων)
 14. Ιντερλούδιο ΙΙ
 15. Αθανασία

LOGIN