ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Τραπεζάκια Έξω
Χρονολογία: 1983
Εταιρεία: LYRA

Διονύσης Σαββόπουλος
Τραπεζάκια Έξω
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80 ο Διονύσης Σαββόπουλος παίρνει μαθήματα πιάνου και τούμπας, απέχει από τις live εμφανίσεις και έχει έτσι μπόλικο χρόνο για να γράψει τραγούδια. Το αποτέλεσμα είναι ένας δίσκος απόλυτα ελληνικός, ώριμος και φωτεινός. Χωρίς εμφανή ροκ στοιχεία, με βιολιά, φλάουτα, μπουζούκια και αρκετά γυναικεία φωνητικά, που όλα μαζί δίνουν την αίσθηση ενός πολύχρωμου φυσικού τοπίου.

Όντας στο απόγειο της πνευματικότητάς του, ο Σαββόπουλος του '83 δεν θέλει να ανήκει πια στο περιθώριο ή σε κάποια ελίτ. Συμφιλιώνεται τους συμπολίτες του («Νέο Κύμα»), τους συνοδοιπόρους του («Canto») και βέβαια την παρέα του, που αναφέρει ονομαστικά ως μικρογραφία της Ελλάδας («Ας κρατήσουν οι χοροί», «Τσάμικο»). Στην καρδιά του δίσκου, υπάρχει βέβαια και ένας πιο σκοτεινός κόσμος: Οι «Χουλιγκάνοι», το «Μυστικό τοπίο» και το «Δεν είναι ρυθμός», τραγούδια βαλμένα επίτηδες στη σειρά,

Ο περίφημος ήχος της Ομόνοιας ντύνεται εδώ με τα εφέ των Talking Heads και ακολουθεί το τούνελ του καθιστικού για να φτάσει μέχρι τα ουράνια σώματα. Πέραν της κορυφαίου επιπέδου τραγουδοποιίας και ενορχήστρωσης, ο Σαββόπουλος παρουσιάζεται επίσης ως πιο ευέλικτος τραγουδιστής, με λαϊκά γυρίσματα, μια μπάσα χροιά που για πρώτη φορά χρησιμοποιεί, αλλά και την πρώτη απόπειρα ραπ εκφοράς ελληνικών στίχων («Μας βαράνε ντέφια»). 

Αν λοιπόν το Βρώμικο Ψωμί είναι η πρώτη κορύφωση στο έργο του, το Τραπεζάκια Έξω είναι σίγουρα η δεύτερη. Έντεκα σπουδαία τραγούδια του σπάνε τα τείχη μεταξύ των απλών ανθρώπων και των διανοούμενων, με μια γλώσσα και μια μουσική λαϊκή όσο και μοντέρνα.

1. Νέο Κύμα
2. Μας Βαράνε Ντέφια
3. Χουλιγκάνοι
4. Μυστικό Τοπίο
5. Δεν Είναι Ρυθμός
6. Πρωτομαγιά
7. Φλόγες
8. Ας Κρατήσουν Οι Χοροί
9. Canto
10. Το Χειμώνα Ετούτο
11. Τσάμικο

LOGIN