ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Τροφή Για Τα Θηρία (ΕP)
Χρονολογία: 1999
Εταιρεία: VIRGIN

Ξύλινα Σπαθιά
Τροφή Για Τα Θηρία (ΕP)
Του Σταμάτη Στεφανόπουλου

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στο διάστημα μεταξύ των δύο τελευταίων τους άλμπουμ, τα Ξύλινα Σπαθιά κυκλοφορούν ένα EP με τέσσερα κομμάτια. Το ύφος διαφέρει αρκετά πλέον από το Μια Ματιά Σαν Βροχή, με τις συνθέσεις να κινούνται ανάμεσα σε χορευτικά τραγούδια («Τροφή για τα θηρία», «Τώρα αρχίζω και θυμάμαι») και ατμοσφαιρικές μπαλάντες («Διαστημόπλοια», «Χάθηκα»).

Ωστόσο αυτή τη φορά φαίνεται πως το πείραμα δεν πετυχαίνει. Οι περισσότερες συνθέσεις αδυνατούν να πείσουν, καθώς δείχνει να έχει χαθεί η «χρυσή τομή» των συστατικών που μετέφεραν τόσο έντονα το συναίσθημα στους προηγούμενους δίσκους των Σπαθιών. Το ομώνυμο κομμάτι, αν και αξιοπρεπέστατο στιχουργικά, αδικείται από τη σκόπιμη low-fi ηχογράφηση και noise ενορχήστρωση, η οποία δείχνει να μην ταιριάζει στο συγκρότημα στην παρούσα φάση. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε την εξέλιξή του σε βασικό κομμάτι των live setlists.

Από εκεί και πέρα, οι μπαλάντες εστιάζουν κυρίως στο ορχηστρικό κομμάτι, δημιουργώντας ατμόσφαιρα μεν, αλλά καταθέτοντας εν τέλει κάτι άνευρο. Ειδικά στα «Διαστημόπλοια», είναι λες και οι στίχοι έχουν δώσει στη μουσική το ρόλο της περιγραφής των εικόνων, ενώ ο περιορισμός, ή ακόμη και η απουσία πλήκτρων, δεν οδηγεί στη γνώριμη «νοστιμιά» προηγούμενων συνθέσεων.

Εξαίρεση σε όλα αυτά αποτελεί το «Τώρα αρχίζω και θυμάμαι», από τις πιο δυνατές συνθέσεις τους διαχρονικά και σίγουρα το κορυφαίο αυτής της τετράδας. Έντονος ρυθμός, πιασάρικη μελωδία από τα synthesizers και διακριτικά ριφ, σε συνδυασμό με τους εξαιρετικούς, γεμάτους πάθος και εικόνες στίχους του Παυλίδη. Ίσως είναι το κομμάτι που τελικά σώζει την παρτίδα, σε ένα κατά τ’ άλλα γλυκανάλατο EP.

  1. Τροφή Για Τα Θηρία
  2. Διαστημόπλοια
  3. Τώρα Αρχίζω Και Θυμάμαι
  4. Χάθηκα

LOGIN