ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Τρύπες
Χρονολογία: 1985
Εταιρεία: ANO-KATO

Τρύπες
Τρύπες
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Ηχογραφημένο μέσα σε τρεις μέρες με μηχανικό ήχου το Νίκο Παπάζογλου, το πρώτο άλμπουμ των Τρύπες από τη Θεσσαλονίκη κυκλοφόρησε αρχικά σε μόλις 500 αντίτυπα. Γνώρισε μια σχετική επιτυχία σε μικρούς, «ανήσυχους» πυρήνες και αρκετά χρόνια μετά, όταν πια το γκρουπ μίλησε σε ένα ευρύτερο κοινό, απέκτησε θρυλική αίγλη.

Μπορεί oι επιρροές από την post punk σκηνή του εξωτερικού και ιδίως τους Gang of Four να είναι προφανείς και χιλιοειπωμένες, ωστόσο οι Τρύπες έχουν πολλά καλά τραγούδια εδώ - και κυρίως μια ορμή. Οι «κινητικές» μπασογραμμές του Γιώργου Καρρά θέτουν τις βάσεις για τον Γιάννη Αγγελάκα, που με τη φωνή, την ακομπλεξάριστα τοπική προφορά και τους λακωνικούς στίχους του, ξεδιπλώνει ήδη μια προσωπικότητα. Η «Βραδινή πλάνη», η «Αμνησία» και το πιο ήσυχο «Χωρίς εμένα» φανερώνουν από νωρίς τις αρετές της μπάντας, με φράσεις που εκφράζουν νεανικά αδιέξοδα («στις τουαλέτες τα όνειρά σου θα ξεράσεις»), ενώ η εξωστρεφής «Ταξιδιάρα ψυχή» ακούγεται και έξω από το στενό κύκλο των φίλων του γκρουπ. Υπάρχουν βέβαια και πιο αδύναμα κομμάτια εδώ, όπως π.χ. ο «Νταβατζής» και ο «Στριμωγμένος», με τα σαξόφωνα του Φλώρου Φλωρίδη και του Θόδωρου Ρέλλου να ηχούν παράταιρα και τον Αγγελάκα να βρίσκεται στριμωγμένος σε στιχουργικά κλισέ.

Δίσκος όχι αψεγάδιαστος λοιπόν, αλλά οπωσδήποτε εμβληματικός στην πορεία του ελληνόφωνου ροκ, το ντεμπούτο των Τρύπες περιλαμβάνει σε ανεπεξέργαστη, πρωτόλεια μορφή όλα τα στοιχεία που λίγα χρόνια μετά οδήγησαν το γκρουπ στην επιτυχία.

 1. Βραδινή Πλάνη
 2. Ακροβάτης
 3. Στριμωγμένος
 4. Αμνησία
 5. Χωρίς Εμένα
 6. Ταξιδιάρα Ψυχή
 7. Άσχημο Όνειρο
 8. Νταβατζής
 9. Για Την Πατρίδα
 10. Παράξενη Πόλη
 11. Θλιμμένοι Στη Γιορτή Μας

LOGIN