ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Τρύπιες Σημαίες
Χρονολογία: 2000
Εταιρεία: AKTH

Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας
Τρύπιες Σημαίες
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Μετά από ένα μουσικό παραμύθι και τη συλλογή Παράλληλη Δισκογραφία, η οποία περιείχε κυρίως συμμετοχές σε δίσκους άλλων και γνώρισε εμπορική επιτυχία, οι Αδερφοί Κατσιμίχα κυκλοφόρησαν το πιο έντονα πολιτικό άλμπουμ τους. Η παρωχημένης ματιάς περιγραφή μιας γκρίζας νέας τάξης πραγμάτων στην αυγή του μιλένιουμ όμως, με επιπόλαιους ηχητικούς εκμοντερνισμούς κι έναν ευδιάκριτο κορεσμό στο συνθετικό κομμάτι, τους οδηγούν σε μερικά από τα χειρότερα τραγούδια της πορείας τους, όπως ο «Μεγάλος αδερφός» ή το «Τα τραγούδια μου είναι κάπως». Χώρια που από τη μέση και μετά, το όποιο κόνσεπτ του δίσκου (χτισμένο στα πρώτα κομμάτια) πηγαίνει περίπατο.

Τη βαθιά ανθρώπινη ματιά τους, οι αδερφοί Κατσιμίχα δεν την έχουν χάσει. Ακόμα και το «Αν είσαι Θεός» όμως, ένα δυνατό στιχουργικά τραγούδι, λερώνεται τόσο από τη μελωδική ομοιότητά του με το «Ανόητες αγάπες», όσο και από την άνευ λόγου καταφυγή του στο έθνικ, με αχρείαστα επιβλητικά τύμπανα, συνθεσάιζερ και γκάιντες. Γενικώς στο μεγαλύτερο μέρος του δίσκου η βαριά παραγωγή πνίγει ένα ούτως ή άλλως αδύναμο υλικό και το μόνο εξ ολοκλήρου απολαυστικό κομμάτι είναι το «Ποιος τη ζωή μου» των Θεοδωράκη/Ελευθερίου, στην καλύτερη διασκευή που έχει γίνει ποτέ στο κομμάτι (η εκτέλεση με τα samples από το «Προσωπικές οπτασίες» είναι ανώτερη της ήπιας παραλλαγής που κλείνει το δίσκο εν είδει hidden track).

Παρά τη ζεστασιά που κουβαλούν ακόμα οι φωνές τους και το βλέμμα τους λοιπόν, οι Αδερφοί Κατσιμίχα εδώ ξεμένουν από έμπνευση. Ο Χάρης δεν ακούγεται πρόθυμος να συνεχίσει και οι περισσότερες ιδέες του Πάνου δεν λειτουργούν. Έτσι, στο τελευταίο τους studio album πριν τη διάλυση, αποκαλύπτουν χωρίς να το θέλουν και έναν από τους λόγους που οδηγήθηκαν σε αυτήν.

  1. Τρύπιες Σημαίες
  2. Ο Μεγάλος Αδελφός
  3. Τα Τραγούδια Μου Είναι Κάπως
  4. Αν Είσαι Θεός
  5. Εγώ Ήθελα Να Γίνω Δέντρο
  6. Μαριάνα (Long May You Run) (Neil Young, απόδοση Χ&Π Κατσιμίχας)
  7. Γυναίκα Της Ψυχής Μου (Ποίηση Γ. Σεφέρης)
  8. Κερύνεια
  9. Ποιός Τη Ζωή Μου (Μ. Θεοδωράκης, Μ. Ελευθερίου)
  10. Παράθυρο Στο Φώς

LOGIN