ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Τσιτσάνης Θεοδωράκης Κόκοτας
Χρονολογία: 1985
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος, Β. Τσιτσάνης, Αγγ. Ελευθερίου

Eρμηνεία: Στ. Κόκοτας, Β. Τσιτσάνης.

Σε μεταγενέστερες εκδόσεις, ο δίσκος ονομάστηκε Η Συνάντηση.

Μίκης Θεοδωράκης
Τσιτσάνης Θεοδωράκης Κόκοτας
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη, 5 ακυκλοφόρητα τραγούδια του ενώθηκαν με 5 επίσης ακυκλοφόρητα του Θεοδωράκη, γραμμένα στα 1983. Το υλικό του τελευταίου, είναι υλικό που έμεινε εκτός από τον δίσκο Πικροσάββατα, σε στίχους πάντα του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Όπως εκεί έτσι κι εδώ, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στο ρυθμικό κομμάτι: Στις εναλλαγές του «Κι αν θα μου φύγεις», στο λαϊκό βαλς του «Έβγαλα στο σφυρί τα χάδια» κλπ. Οι μελωδίες είναι επίσης καλογραμμένες –και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για τα καλύτερα λαϊκά τραγούδια του Θεοδωράκη από το Στην Ανατολή του 1974. Καθοριστικές σ’ αυτό βεβαίως και οι γλυκές ερμηνείες του Κόκοτα, στην πρώτη και τελευταία του συνεργασία με τον συνθέτη.

Στη δεύτερη πλευρά περνάμε στα τραγούδια του Τσιτάνη. Μια ηχογράφηση λίγων δευτερολέπτων του «Με παρέσυρε εκείνη», με τη φωνή και το μπουζούκι του μεγάλου ρεμπέτη, δίνει τη θέση της στην «επαγγελματική» και πλούσια εκτέλεση του Κόκοτα (αρκετά τολμηρός ο στίχος «το κορμί μου έλιωσε απ’ την ηρωίνη»). Η «Γαλανομάτα» είναι επίσης ένα χαμένο διαμάντι.

Συνολικά λοιπόν πρόκειται για ένα αξιόλογο δίσκο, με τον Θεοδωράκη σε καλή φόρμα και κάποια όχι πολύ γνωστά τραγούδια του Τσιτσάνη, απαραίτητα για κάθε μελετητή του.

1. Κι Αν Μου Φύγεις
2. Έβγαλα Στο Σφυρί Τα Χάδια
3. Φύτεψα Δύο Φιλιά
4. Παλιό Τελωνείο
5. Ο Έρωτας
6. Με Παρέσυρε Εκείνη
7. Βραδυά Αγαπημένη
8. Ψυχή Μοβόρα
9. Εφτά Φορές Με Πρόδωσες
10. Γαλανομάτα
11. Δάκρυσαν Τα Σεντόνια Μου

LOGIN