ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
Βαβέλ
Χρονολογία: 2016
Εταιρεία: FEELGOOD

Στίχοι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Ερμηνεία: Νατάσα Μποφίλιου.

Θέμης Καραμουρατίδης
Βαβέλ
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Αν κάτι διαχωρίζει τους δίσκους του Καραμουρατίδη με το δίδυμο Νέγκα/Ιωάννου από αυτούς με το δίδυμο Μποφίλιου/Καραμουρατίδης, είναι ότι οι τελευταίοι χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη καλλιτεχνική φιλοδοξία και εντονότερη διάθεση διαλόγου με τους νέους ακροατές.

Στη Βαβέλ, που κυκλοφορεί με ένα μεγαλεπίβολο εξώφυλλο στα τέλη του 2016, ο Καραμουρατίδης διατηρεί το κοινό που έχει αγγίξει, γνωρίζοντας καλά πως ένα ύψωμα φωνής της Μποφίλιου είναι αρκετό για να φέρει το χειροκρότημα. Έπειτα από μια άνευρη είσοδο («Τα δικά μου τραγούδια», «Άνθρωπος του κόσμου»), το «Ομορφιά στην Αθήνα» ανεβάζει ρυθμούς και το όμορφο ρεφρέν του “Hotel Vienna” σε κερδίζει. Το αληθινό διαμάντι εδώ βέβαια είναι οι «Επιζώντες», με μια ερμηνεία που θυμίζει παλιά καλή Άννα Βίσση. Η μεγαλοπρέπεια που σε άλλα κομμάτια γίνεται στόμφος (ακούστε π.χ. πώς προφέρεται η λέξη «αριστερούς» στην «Αντιγόνη»), εδώ συγχωρείται.

Ασφαλώς, για έναν δημοφιλή, ταλαντούχο συνθέτη και μια ντίβα του νεοέντεχνου, αναπόφευκτα ο πήχης βρίσκεται ψηλά. Έτσι λοιπόν, μολονότι πιασάρικο, το ομώνυμο του δίσκου κομμάτι δεν παύει να ακούγεται σαν ένα χαμένο sms της Λίνας Νικολακοπούλου στον Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Επιπλέον, οι κορυφές που προσπαθεί να πιάσει ο Καραμουρατίδης στα «Μεθύσια» και «Στα επόμενα φιλιά», έχουν κατακτηθεί προ πολλού από τον Κραουνάκη, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για κακά τραγούδια.

Στο μεγαλύτερο μέρος της, η Βαβέλ κουβαλάει τη διάθεση μιας επανάστασης με αιχμή του δόρατος το συναίσθημα και αξιόλογο υλικό. Εν απουσία όμως κάποιας νέας καλλιτεχνικής πρότασης, η Μποφίλιου αποδεικνύεται επαναστάτρια χωρίς αιτία. Κι αν βγαίνει αλώβητη μέσα απ’ την ανακύκλωση των ιδεών, δύσκολα μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τους δημιουργούς της.

1. Τα Δικά Μου Τραγούδια
2. Άνθρωπος Του Κόσμου
3. Η Ομορφιά Στην Αθήνα
4. Ηotel Vienna
5. Αντιγόνη
6. Βαβέλ
7. Ο Αητός Της Αγάπης
8. Δάκρυ
9. Ανταλλάγματα
10. Τα Μεθύσια
11. Τα Επόμενα Φιλιά
12. Οι Επιζώντες (Άλλη Μια Χρονιά)

LOGIN