ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Βγαίνουμε Απ' Το Τούνελ
Χρονολογία: 1986
Εταιρεία: COLUMBIA

Φατμέ
Βγαίνουμε Απ' Το Τούνελ
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Αν στο Ρίσκο οι Φατμέ ακολούθησαν το ένστικτό τους προς έναν ηλεκτρισμό που συνομιλούσε με την λαϊκή παράδοση, στο Βγαίνουμε απ’ το Τούνελ λειαίνουν τις γωνίες τους για να φτιάξουν κάτι πιο άρτιο, πιο κατασταλαγμένο. Οι λαϊκές πινελιές είναι λιγότερες αλλά εν τέλει πιο εύστοχες, με τη συμμετοχή της Χαρούλας Αλεξίου να οδηγεί σε δύο εξαιρετικά τραγούδια («Μπλέξαν οι Γραμμές μας», «Πέστο κι Έγινε»). Κάποιοι σκληροπυρηνικοί φαν του γκρουπ δεν συγχώρησαν ποτέ μια τέτοια «εμπορική» συνεργασία, ωστόσο το αποτέλεσμα και ο χρόνος τη δικαιώνουν.  

Καθώς ο ήχος του γκρουπ παραμένει σε γνώριμα υψηλά επίπεδα και με έναν καινούργιο μπασίστα στο ρόστερ (Μίμης Ντούτσουλης), οι συνθέσεις του Πορτοκάλογλου είναι φτιαγμένες για να τραγουδηθούν. Το «Καλοκαιράκι» σημειώνει τεράστια επιτυχία αποτυπώνοντας την ξεγνοιασιά των 80’s, το «Πότε θα σε βαρεθώ» είναι ένα έξυπνο ερωτικό τραγούδι απόγνωσης σε ρέγγε ρυθμό και το «Εξ αμελείας» κλείνει υπέροχα με τη φελινική του αίσθηση την πρώτη πλευρά. Μοναδικό φάουλ, η αίσθηση ότι κάποιες μελωδίες επαναλαμβάνονται (π.χ. το ρεφρέν του «Πέστο κι έγινε» μοιάζει με το κουπλέ του «Όλοι δίκιο έχουμε»), χωρίς βέβαια αυτό να «λερώνει» ιδιαίτερα το δίσκο.

Με ένα όμορφο εξώφυλλο επηρεασμένο από το Τραπεζάκια Έξω του Σαββόπουλου και το Χαράτσι του Παπάζογλου (συγγενείς δίσκοι, που υπηρέτησαν κι αυτοί λίγα χρόνια νωρίτερα ένα «μεικτό» είδος), το Βγαίνουμε απ’ το Τούνελ είναι ο καλύτερος ίσως δίσκος των Φατμέ - και αυτός που τους έκανε γνωστούς στο ευρύ κοινό.

 1. Βγαίνουμε Απ' Το Τούνελ     
 2. Καλοκαιράκι  
 3. Βία     
 4. Στη Σταδίου   
 5. Μπλέξαν Οι Γραμμές Μας    
 6. Έρωτα Αντάρτη         
 7. Εξ Αμελείας   
 8. Ζάλη   
 9. Πες Το Κι Έγινε         
 10. Πότε Θα Σε Βαρεθώ  
 11. Όλοι Δίκιο Έχουμε    
 12. Αλλοιώτικο    
 13. Πρόστιμο       
 14. Σουξέ

LOGIN