ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Βιταμίνα Τεκ
Χρονολογία: 1997
Εταιρεία: FM RECORDS

Μουσική: Κ. Βήτα, Μ. Δέλτα κ.α.

Στίχοι: Κ. Βήτα κ.α.

Στέρεο Νόβα
Βιταμίνα Τεκ
Tου Βαγγέλη Πούλιου

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Το Βιταμίνα Τεκ μοιάζει σαν μια εμβάθυνση στις εξερευνήσεις του Τέλσον. Ευεργετείται κι αυτό από εκείνη την ανοιχτή electronica που βρήκαν οι Στέρεο Νόβα έναν χρόνο πριν (παρόλο που μετά το Τέλσον αποχώρησε ο Αντώνης Πι και έγιναν ξανά ντουέτο). Ανοιχτή ως προς τα ερεθίσματα, αλλά ταυτοχρόνως αρκετά σκοτεινή και εσωστρεφής ως προς τη συναισθηματική της λογική, σε μια ενδιαφέρουσα αντίφαση στην οποία στηρίζεται μεγάλος μέρος της επιτυχίας του άλμπουμ.

Επίσης, γονιμοποιούν στο Βιταμίνα Τεκ ένα σημαντικό εύρημα του Τέλσον: μια ιδιόμορφη σχέση της προωθημένης electronica των Στέρεο Νόβα με το Νέο Κύμα. Προσκαλούνε μάλιστα την Πόπη Αστεριαδη και την Τάνια Τσανακλίδου, ενώ (με τη φωνή της δεύτερης) διασκευάζουν το «Να Με Θυμάσαι» του Σταύρου Ξαρχάκου. Επιλογές που μπορεί να ξένισαν κάποιους φαν τους, όμως στην πραγματικότητα οι Στέρεο Νόβα δεν απέκλεισαν ποτέ από τις αναφορές τους την εγχώρια μουσική παρακαταθήκη. Όπως εύστοχα παρατηρούσε τότε ο Αργύρης Ζήλος στο Δίφωνο «δεν μεταχειρίστηκαν τους ευγενείς νεοκυματικούς μελωδισμούς οι Στέρεο Νόβα, αλλά τους ανέσυραν από μέσα τους, ως κομμάτι του εαυτού τους».

Οι Στέρεο Νόβα του 1997 δεν είναι μόνο το πρώτο electronica σχήμα με ευρεία απήχηση στην Ελλάδα, ούτε είναι απλώς οι ποιητές του αστικού γκρίζου. Θα λέγαμε, παραφράζοντας το γνωστό αφορισμό του Κλάουζεβιτς, ότι το Βιταμίνα Τεκ στέκει ως η συνέχιση της «ελληνικής» μουσικής με άλλα μέσα.   

 

 1. Ματίνα
 2. Κόντακ
 3. Ταξίδι Στη Γη (ερμηνεία Πόπη Αστεριάδη)
 4. Όραμα
 5. Ήχοι Δυο Δρόμων (ερμηνεία Μιχάλης Δέλτα, Ευρώπη)
 6. Να Με Θυμάσαι (ερμηνεία Τάνια Τσανακλίδου, σύνθεση Στ. Ξαρχάκος, στίχοι Β. Γκούφας)
 7. Σημείο Ζωής (ερμηνεία Χριστίνα Τοτ)
 8. Τραξ
 9. Τα Άδεια Χέρια
 10. Σύνορα (ερμηνεία Πόπη Αστεριάδη)
 11. Λίστα
 12. Ταράτσα
 13. Υπό το Μηδέν
 14. Γκρόπιους
 15. Η Εποχή των Θαυμάτων
 16. Τ

LOGIN