ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Βραχνός Προφήτης
Χρονολογία: 2000
Εταιρεία: LYRA

Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Βραχνός Προφήτης
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στην ισχυρή θέλησή του για ανανέωση, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου βρίσκει στο πρόσωπο του Μπάμπη Παπαδόπουλου, κιθαρίστα του συγκροτήματος Τρύπες, έναν ιδανικό συνεργάτη και ενορχηστρωτή.

Παρότι γίνεται και στους προηγούμενους δίσκους του τραγουδοποιού προσπάθεια να συγκεραστούν η Ανατολή και η Δύση, το παρελθόν και το παρόν, τίποτα από όσα έκανε προηγουμένως δεν προμήνυε το δραστικά διαφοροποιημένο πρόσωπο που παρουσιάζει στον Βραχνό Προφήτη. Τα τραγούδια του πλέον αποφεύγουν τη «στρογγυλάδα», μεταφέρουν εικόνες από την καθημερινότητα και τη μυθολογία του τόπου του και στοχάζονται τη ζωή και τον θάνατο με μια ποιητική γλώσσα διόλου φλύαρη. Συνάμα, γίνεται μία τολμηρή προσθήκη στο ενορχηστρωτικό επίπεδο, όπου στην πληθώρα εγχόρδων, πνευστών και κρουστών προστίθενται οι οργιάζουσες ηλεκτρικές κιθάρες του Παπαδόπουλου.

Το αποτέλεσμα προκύπτει αβίαστο και ισορροπημένο, αποφεύγοντας τον κίνδυνο της εκζήτησης, που ελλοχεύει σε τέτοια εγχειρήματα. Κάθε τραγούδι διατηρεί την αυτονομία του (ο «Πεχλιβάνης» αναδεικνύεται μάλιστα σε ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της οικονομίας στη γραφή του Παπακωνσταντίνου), όμως όλα μαζί συνθέτουν ένα πολυδιάστατο αλλά λειτουργικό σύμπαν, στο οποίο βρίσκουν γερά πατήματα οι ερμηνευτές: ο Γιάννης Αγγελάκας (λέει ιδανικά τρία τραγούδια και παίρνει ιδέες για τη μετέπειτα σόλο καριέρα του), η Λιζέτα Καλημέρη, και ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου, που σημειώνει άλματα και στον τραγουδιστικό τομέα.

Δύσκολα μεταφέρεται η αίσθηση που προκάλεσε η κυκλοφορία τούτου του δίσκου. Σίγουρα αυτός αποτελεί μια κορυφή για τον Παπακωνσταντίνου, αλλά και πνοή ανανέωσης για το ελληνικό τραγούδι, το οποίο στη συγκεκριμένη εποχή βρίσκεται σε στασιμότητα. Και βέβαια, τοποθετεί τον δημιουργό του στο πάνθεον των συγκεραστών των ετερόκλιτων ρευμάτων που συνθέτουν τον χαρακτήρα της εγχώριας μουσικής παράδοσης και κουλτούρας.

1. Ήμερος Ύπνος (ποίηση Χρήστος Μπράβος)
2. Όταν Χαράζει (ερμηνεία Γιάννης Αγγελάκας)
3. Παλιά Πληγή
4. Α. Μάνθος (ποίηση Χρήστος Μπράβος)
5. Πεχλιβάνης
6. Οι Τρεις Ανθοί (ερμηνεία Λιζέτα Καλημέρη)
7. Οι Γριές (Intro) (στίχοι παραδοσιακοί)
8. Οι Γριές
9. Άτμαν (ερμηνεία Γιάννης Αγγελάκας)
10. Ούτε Τριγμός, Ούτε Λυγμός
11. Σαμπάχ (ερμηνεία Γ. Αγγελάκας, μουσική Μπ. Παπαδόπουλος)
12. Μ 81

LOGIN