ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Βρώμικο Ψωμί
Χρονολογία: 1972
Εταιρεία: LYRA

Διονύσης Σαββόπουλος
Βρώμικο Ψωμί
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Μετά από μία σεζόν εμφανίσεων στο «Ροντέο» (’71-’72), ο Σαββόπουλος βίωσε για πρώτη φορά την επιτυχία. Στο εξώφυλλο του επόμενου δίσκου του, το Βρώμικο Ψωμί, μας κοιτάζει ίσια στα μάτια, επιβλητικός, σίγουρος, αλλά και κάπως τρομακτικός.

Τα τραγούδια δικαιολογούν αυτή την αυτοπεποίθηση: Έχοντας μια σπουδαία μπάντα πίσω του (Βαγγέλης Γερμανός στην κιθάρα, Στέλλα Γαδέδη στο φλάουτο κ.α.), ο τραγουδοποιός κατακτά εδώ έναν δικό του ήχο (χαρακτηριστικότερα στο «Τραγούδι» και την αριστουργηματική «Μαύρη θάλασσα», που κινείται σε progressive μονοπάτια), εντάσσει χορωδιακά μέρη, προβάλλει μια νέα ευαισθησία και γράφει ένα από τα καλύτερα ελληνικά τραγούδια όλων των εποχών, το εκπληκτικό «Ζεϊμπέκικο», που ξεκινά από τους ξενύχτηδες της πλατείας Ομονοίας και φτάνει ως τον Θεό. Στο δίσκο αυτό ακούμε επίσης το εξαιρετικό «Δημοσθένους λέξις», γραμμένο στη φυλακή το 1967.

Την εποχή της κυκλοφορίας του, ο δίσκος είχε μικρότερη επιτυχία από τον Μπάλλο. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Σαββόπουλο, αυτό συνέβη επειδή επρόκειτο για ένα άλμπουμ «πιο ρεαλιστικό» αλλά και επειδή «η χρήση στοιχείων ροκ ήταν περισσότερη απ’ όσο μπορούσε ίσως να αντέξει το κοινό» (περιοδικό ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, 1975). Η τραγουδοποιία του ακολούθησε έκτοτε έναν πιο ευθύ δρόμο, πιο ασφαλή, τουλάχιστον από μουσική άποψη. Το Βρώμικο Ψωμί, πάντως, είναι η πρώτη κορύφωση της τέχνης του. Ένα μείζον, οριακό έργο επιβολής απέναντι στον θάνατο μέσα από την αποδοχή του, ένα ασυμβίβαστο αριστούργημα που το αισθάνεσαι δικό σου έστω κι αν σε ορισμένα σημεία το νιώθεις να σε ξεπερνάει.

1. Έλσα Σε Φοβάμαι
2. Άγγελος Εξάγγελος (B. Dylan, απόδοση Δ.Σ.)
3. Τραγούδι
4. Ζεϊμπέκικο
5. Ολαρία - Ολαρά
6. Το Μωρό
7. Η Δημοσθένους Λέξις
8. Μαύρη Θάλασσα

LOGIN