ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
Χαμογελάτε Είναι Μεταδοτικό
Χρονολογία: 1993
Εταιρεία: RCA

Μουσική-Στίχοι-Ερμηνεία: Αντ. Μικρούτσικος.

Αντρέας Μικρούτσικος
Χαμογελάτε Είναι Μεταδοτικό
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Λίγο πριν αποχωρήσει από τα μουσικά πράγματα για να επικεντρωθεί στα τηλεοπτικά, ο Αντρέας Μικρούτσικος κυκλοφορεί το Χαμογελάτε Είναι Μεταδοτικό, χρησιμοποιώντας τον τίτλο και το κεντρικό τραγούδι της τρέχουσας εκπομπής του. Από την εμφάνισή του ίδιου στο εξώφυλλο και τις πρώτες νότες, αντιλαμβάνεται κανείς μια στροφή προς μια διαδεδομένη τότε ethnic αισθητική, η οποία όμως δεν αντιπροσωπεύει το συνολικό περιεχόμενο.

Στην κονσόλα και στο programming του υπολογιστή κάθεται ξανά ο Χρήστος Λαγός, με μια προσέγγιση που ακολουθεί την πεπατημένη, σουξεδιάρικη οδό. Όσο λοιπόν κι αν η φωνή του Μικρούτσικου κουβαλάει μια οικειότητα, τo προαναφερθέν, εναρκτήριο τραγούδι αναδύει κάτι το εργοστασιακό στον ήχο του. Επίσης, για μία ακόμα φορά ο Μικρούτσικος κινείται με βάση τον παρορμητισμό του, στριμώχνοντας στον ίδιο δίσκο τόσο ένα ποπ τραγούδι με τη Μαντώ («Χάνομαι»), όσο και ένα καθαρόαιμο λαϊκό δια στόματος Μάκη Χριστοδουλόπουλου («Αν σε δω»). Αυτοί οι ελιγμοί, πρώτον δεν πατούν σε στέρεα ποιοτικό έδαφος και δεύτερον μαρτυρούν ένα έλλειμα ταυτότητας. Κατά τα άλλα, ο τρίλεπτος δυναμίτης «Τρελαίνομαι» και το τρυφερό «Και όσο γυρίζει η γη», αποδεικνύουν ότι ως συνθέτης ο Μικρούτσικος το έχει ακόμα, έστω κι αν τα κουπλέ παίζουν ρόλο συνοδευτικό. 

Ο Αντρέας Μικρούτσικος θα επέστρεφε ξανά μουσικά το 2002, χωρίς επιτυχία, ως συνθέτης της τραγουδίστριας Δώρας (πρώην παίχτριας του Big Brother), για να εξαφανιστεί στη συνέχεια οριστικά. Το Χαμογελάτε Είναι Μεταδοτικό είναι η τελευταία του κατάθεση ως τραγουδοποιός. Ένα άλμπουμ με σαφή εμπορική ματιά, που ωστόσο αφήνει την αίσθηση ότι η πορεία του δημιουργού του διακόπηκε πριν φτάσει στον κορεσμό.

 1. Χαμογελάτε Είναι Μεταδοτικό
 2. Τρελαίνομαι
 3. Κι Όσο Γυρίζει Η Γη
 4. Χάνομαι (ερμηνεία Mαντώ)
 5. Η Πόλη, Η Νύχτα Και Το Πόσο Μεγάλη Είσαι
 6. 6.651
 7. Αν Σε δω (ερμηνεία Μάκης Χριστοδουλόπουλος)
 8. Είσαι Εσύ
 9. Χίλια Κομμάτια
 10. Καθημερινή Μέρα
 11. Χαμογελάτε Είναι Μεταδοτικό

LOGIN