ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
LIVE
Χρονολογία: 2003
Εταιρεία: VIRGIN

Ξύλινα Σπαθιά
LIVE
Του Σταμάτη Στεφανόπουλου

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Λίγους μήνες πριν τη διάλυσή τους, τα Ξύλινα Σπαθιά αποτυπώνουν το κλίμα των ζωντανών τους εμφανίσεων σε μια τελευταία κυκλοφορία. Στο Live έχουμε ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα, το οποίο δικαιολογεί τη φήμη της σπουδαίας live μπάντας που απολάμβαναν από το ξεκίνημά τους.

Από τη συλλογή των ζωντανών εκτελέσεων (ηχογραφήθηκαν το 2001) απουσιάζουν οι πολύ μεγάλες τους επιτυχίες. Συνειδητή η επιλογή των Σπαθιών να προτιμούν για το setlist λιγότερο γνωστά τραγούδια τους, που θεωρούσαν ότι έπρεπε να αναδειχθούν περισσότερο. Οι εκτελέσεις είναι «πειραγμένες» και διαφοροποιούνται αισθητά από τις studio εκδοχές τους, αποτυπώνοντας τη διάθεση πειραματισμού που συνόδευσε το συγκρότημα σε όλη την πορεία του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μόνη δισκογραφημένη με τα Ξύλινα Σπαθιά εκτέλεση του «Γκραντ Οτέλ», το οποίο δεν πρόλαβε να μπει σε κάποιον δίσκο τους, ενώ σε πολλά σημεία συναντάμε προσεγμένους αυτοσχεδιασμούς που διευκολύνουν την ροή των κομματιών εμπλουτίζοντάς τα, με τα πλήκτρα του Γκουνταρούλη να παίζουν καταλυτικό ρόλο. Ειδικά στην -κατά ένα μέτρο γρηγορότερη- εκτέλεση του «Τρένο φάντασμα», τα samples από ήχους τρένου δίνουν την εντύπωση ότι ο ακροατής είναι μέσα στο τρένο (ή αυτό έρχεται καταπάνω του), για να ακολουθήσουν τα «Πάρε με μαζί σου» και «Αδρεναλίνη», σε ξέφρενους ρυθμούς. Φυσικά δεν λείπουν και οι πιο ατμοσφαιρικές στιγμές, με τα «Ατλαντίς», «Σαν εσένα» και «Κοιτάζω τα σπίτια» να μεταδίδουν την ποιητική, γεμάτη εικόνες διάθεση των στίχων του Παυλίδη. Στις αδύναμες στιγμές του δίσκου συναντάμε τις εκτελέσεις των «Ρόδες» και «Τα Πουλιά», που αν και δυναμικότερες, ξενίζουν τον συνηθισμένο στις studio εκτελέσεις των κομματιών ακροατή.

Συνολικά το Live μεταφέρει με επιτυχία τη δυναμική μιας συναυλίας των Ξύλινων Σπαθιών, ενώ παράλληλα αποτελεί σημείο αναφοράς για την τελική διαμόρφωση του ύφους και του ήχου του σχήματος.

 1. Ατλαντίς
 2. Ρίτα
 3. Ένα Παράξενο Τραγούδι
 4. Ρόδες
 5. Τι Περιμένουν
 6. Τα Πουλιά
 7. Σαν Εσένα
 8. Γκράντ Οτέλ
 9. Στο Βράχο
 10. Τώρα Αρχίζω Και Θυμάμαι
 11. Δεν Έχει Τέλος
 12. Τρένο Φάντασμα
 13. Πάρε Με Μαζί Σου
 14. Αδρεναλίνη
 15. Κοιτάζω Τα Σπίτια

LOGIN