ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Z
Χρονολογία: 1969
Εταιρεία: CBS

Eρμηνεία: M. Φαραντούρη, Μ. Θεοδωράκης

Μίκης Θεοδωράκης
Z
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στα τέλη των 60’s ο Θεοδωράκης συνεργάζεται πλέον με πολλούς μουσικούς και συντελεστές από το εξωτερικό (ή στέλνει demo σε αυτούς), οι οποίοι φέρνουν στην τέχνη του νέα στοιχεία. Αυτή την παράμετρο θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ακούγοντας το σάουντρακ του Ζ, τη μουσική για την ταινία του Κώστα Γαβρά.

Ο συνθέτης λέγεται ότι δεν είχε ιδιαίτερη ανάμειξη στην επιλογή των τραγουδιών ή τη δημιουργία του δίσκου, καθώς βρισκόταν εξόριστος στη Ζάτουνα. Έτσι, σε κομμάτια όπως το “La Course De Manuel” ή το “Café rock”, το φρενήρες σόλο ηλεκτρικής κιθάρας και η πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα ροκ ενορχήστρωση που προκαλούν εντύπωση στο σημερινό ακροατή, θα πρέπει να πιστωθούν στον Philippe Boutet, ο οποίος είχε αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του δίσκου.

Κατά τα άλλα, το σάουντρακ περιέχει σε πολλές διαφορετικές εκτελέσεις το «Γελαστό παιδί» (που το ευρύ κοινό δεν είχε ακόμα ακούσει), έναν δυνατό ορχηστρικό «Αντώνη» ,το «Παλικάρι έχει καημό» με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη και τουμπελέκι, καθώς και δύο demo εκτελέσεις με τον ίδιο το συνθέτη στη φωνή και στο πιάνο, που έχουν τη δική τους γοητεία. Πρόκειται λοιπόν για μια μπερδεμένη αλλά και ενδιαφέρουσα συγκέντρωση ετερόκλητων στιγμών του Θεοδωράκη, το οποίο κλείνει τη σημαντικότερη δεκαετία της δισκογραφίας του με τον ίδιο απόντα.

1. Générique Début (O Adonis)
2. To Yelasto Pedi (Version Orchestrale)
3. La Course De Manuel (To Yelasto Pedi)
4. To Yelasto Pedi (Version Bouzouki)
5. Rock Du Café
6. Arrivée D' Irène (To Yelasto Pedi)
7. Batucada
8.To Palikari Echi Kaimo
9.Idep Otsaley Ot
10.Pios Den Mila Yia Ti Lambri
11.Générique Fin (To Yelasto Pedi)
12.To Palikari Echi Kaimo
13.Safti Gitonia

LOGIN