ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
Zorba The Greek
Χρονολογία: 1964
Εταιρεία: 20th CENTURY RECORDS/STATESIDE/EMI

Μίκης Θεοδωράκης
Zorba The Greek
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Πέρα από την εκτενή χρήση της μουσικής του σε ταινίες, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει υπογράψει το πρωτότυπο σάουντρακ 33 ταινιών. Το πιο γνωστό από αυτά, ήταν για την ταινία Αλέξης Ζορμπάς του Μιχάλη Κακογιάννη, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.

Από τα επιβλητικά τύμπανα του “The fire inside” μέχρι τις συνομιλίες μεταξύ σαντουριού και μπουζουκιού, η ενορχηστρωτική ένταση αιχμαλωτίζει ιδανικά τη διονυσιακή αύρα του χαρακτήρα της ταινίας. Στο επίκεντρο βέβαια, επισκιάζοντας οτιδήποτε άλλο, βρίσκεται ο «Χορός του Ζορμπά», πιθανότατα η πιο γνωστή και πολυπαιγμένη μουσική που βγήκε από τη σύγχρονη Ελλάδα. Στην ουσία επρόκειτο για ένωση της εισαγωγής του «Στρώσε το στρώμα σου για δυο» και του «Κρητικού χορού» (διασκευή παραδοσιακής μελωδίας χανιώτικου συρτού) που είχε ακουστεί στην ταινία Συνοικία τ’ Όνειρο του Αλέκου Αλεξανδράκη. Ο νέος αυτός χορός ονομάστηκε συρτάκι, γνωρίζοντας διεθνή επιτυχία.

Μολονότι δεν περιέχει συνθετικές τομές, αλλά ούτε και κάποια άλλη σημαντική κατάθεση πέραν του προαναφερθέντος κομματιού, το σάουντρακ Ζorba The Greek κατάφερε να περιγράψει με μουσική το «έξω καρδιά» του Έλληνα. Το ότι μέσα στα χρόνια υπερίσχυσε η «τουριστική» διάσταση αυτού του στοιχείου, είναι μια άλλη ιστορία…

1. Theme From "Zorba The Greek"
2. The Full Catastrophe
3. Life Goes On
4. The One Unforgiveable Sin
5. Questions Without Answers
6. Zorba's Dance
7. The Fire Inside
8. Clever People And Grocers
9. Always Look For Trouble
10. Life Goes On (Reprise)
11. Free
12. That's Me - Zorba!

LOGIN