ΛΙΣΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙ

9 τραγούδια που θα μπορούσαν άνετα να είναι διηγήματα

9 τραγούδια που θα μπορούσαν άνετα να είναι διηγήματα

Από τον "Τάκη" στην "Όμορφη Πόρτα".

 

 

Κώστας Τουρνάς – Ο Αχιλλέας απ’ το Κάϊρο

Ο Αχιλλέας και ο Μηνάς είναι ένα gay ζευγάρι που ζει στην Αθήνα των early 80’s. Η συντηρητική κοινωνία τους κλείνει σε μια μυστική ζωή, η κυρα-Λέλα η Σμυρνιά λέει πως βουλιάζουν στην αμαρτία και οι αργόσχολοι ρωτάνε τι συμβαίνει.

Κωνσταντίνος Βήτα – Μιράντα

Με χαλαρή αφήγηση και χωρίς σαφή ροή, ένα εφηβικό δέσιμο ξεδιπλώνεται κόντρα στη συμβατικότητα του κόσμου. Συμβολίζοντας ίσως τη χαμένη νεότητα, η Μιράντα δεν έχει φύλο, ζει μακριά από τα στερεότυπα, όμως κάποτε φεύγει οριστικά. 

Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας – Ο Φάνης

Η ιστορία ενός χρήστη ηρωίνης που θέλει να ζήσει "σαν άνθρωπος", αλλά τα αφεντικά τον διώχνουν επειδή βλέπουν ότι έχει «κίτρινο χαρτί». Μια απόλυτη σύνδεση της ροκ μπαλάντας με τη λαϊκή μουσική, ένα ατόφιο αριστούργημα.

Αλκίνοος Ιωαννίδης – Ζήνωνος

Ένας επαρχιώτης ζηλεύει τους συγγενείς που έχουν στρώσει τη ζωή τους στην πρωτεύουσα και αποφασίζει να ακολουθήσει το παράδειγμά τους. Μόνο που η ζωή στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι όπως του την έχουν περιγράψει κι έτσι αναγκάζεται να βρει «άλλους τρόπους». 

Άλκηστις Πρωτοψάλτη – Ο Γιώργος

Ξύλο, πεθερικά, δολοφονίες και αγοραίο σεξ, σε μια ηθογραφία με φόντο το πέρασμα ενός νέου από την Ξάνθη στην πρωτεύουσα - και από εκεί στον υπόκοσμο της πορνείας.

Βασίλης Παπακωνσταντίνου – Μπαλάντα για το Γιάννη Κ.

Ο Γιάννης Κ. μπλέκει με εμπόριο κάνναβης, μπαίνει στη φυλακή, κοντράρεται με μπάτσους, και τελικά φεύγει από τη ζωή σαν ένας ιδανικός antihero. Οι διακυμάνσεις στην ενορχήστρωση, ο στίχος «κιθάρες θα σου πρέπαν συνοδεία/ σε μια μερσέντες πάνω ασημιά» και πάνω απ' όλα η ερμηνεία του Παπακωνσταντίνου, προκαλούν ανατριχίλα.

Διονύσης Σαββόπουλος – Η Ζωζώ

Με αξιοσημείωτη οικονομία λέξεων, ο Σαββόπουλος ταυτίζεται με μια πόρνη που θριαμβεύει μέσα από τη διαπόμπευσή της. Περιέχει την ωραία λαϊκή έκφραση «αυτή του πήρε τα μυαλά».

Αρλέτα – Ο Τάκης

Ένα ζευγάρι τσακώνεται για μικροπράγματα (we’ve all been there) και χωρίζει άγαρμπα για να συναντηθεί ξανά σε ένα καφενεδάκι το 2000. Από τις ωραιότερες ιστορίες της Μαριανίνας Κριεζή. Στα φωνητικά, ο Σάκης Μπουλάς.

Φοίβος Δεληβοριάς – Η Όμορφη Πόρτα

Μια εφηβική μπουρδελότσαρκα και ένα coming of age παλιών φίλων που «τα γυμνά σου μέρη θα μπορούσαν ν’ αγγίξουν/ μόνο αν τα χάναν όλα/ για να σε βρουν». Η όμορφη πόρτα είναι τελικά η ίδια η ζωή.

LOGIN