ΛΙΣΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙ

11 θέματα-ταμπού που μπήκαν σε στίχους τραγουδιών

11 θέματα-ταμπού που μπήκαν σε στίχους τραγουδιών

Αυνανισμός, εμφράγματα και ηρωίνη

 

 

Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας - Τις Κυριακές από παιδί τις σιχαινόμουνα (1985)

Ο πρωταγωνιστής εδώ επισκέπτεται ένα σινεμά ταινιών πορνό, όπου και αυνανίζεται, υπό τον φόβο μην τον δουν.  Ένα αξιόλογο τραγούδι παρατήρησης και εξομολόγησης, το λιγότερο προβεβλημένο του δίσκου Ζεστά Ποτά.

Νίκος Καρβέλας - Xanax ή Lexotanil (2011)

Το μεγάλο δίλημμα του Καρβέλα εδώ είναι ποιο από τα δύο χάπια να πάρει. Η μουσική στην εισαγωγή ακολουθεί τη γνώριμη πορεία από τη μαυρίλα (πριν το χάπι) στην ευφορία (μετά το χάπι).

Χειμερινοί κολυμβητές – Γιατί δεν πεθαίνεις; (2009)

Μια γυναίκα μονολογεί και εύχεται να πεθάνει ο άντρας της (!). «Παιδιά, συνουσίες, στις τόσες θυσίες/ δεν κάνεις και μία εσύ/ γιατί δεν πεθαίνεις, γιατί;».

Φοίβος Δεληβοριάς - Η Κική κάθε βράδυ (1995)

Σκεφτείτε ότι ανάμεσά μας ζει ένας άνθρωπος ο οποίος κάθε τόσο ανεβαίνει σε σκηνές και εξομολογείται ότι πάει συχνά στα μπουρδέλα.

Γιάννης Μηλιώκας & Οι Σούζες – Απόψε θα γουστάρουμε παρέα (1985)

Παρ’ ότι βρίσκεται ακόμα στον πρώτο του δίσκο, ο Θεσσαλονικιός τροβαδούρος κανονίζει τρίο. Μια κοπέλα και «δύο αντράκια δυνατά και εργαζόμενα» (φοβερή περιγραφή!) κλείνουν ερωτικό ραντεβού, μέσα σε κλίμα αναρχίας και ανυπακοής στις κοινωνικές συμβάσεις.

Γιώργος Μαρίνος – Τα παιδιά της επαρχίας (1976)

Η σεμνοτυφία της μεταπολιτευτικής επαρχίας, με τα παιδιά να μη φλερτάρουν ποτέ δημοσία, αλλά να καταφεύγουν στον πληρωμένο έρωτα… «Στην κάμαρή της με το γιασεμί/ πρωτόδαμε ολόγυμνο κορμί/ πρωτόδαμε γυμνά τα σώματά μας/ με τον παρά μας».

Χειμερινοί κολυμβητές – Οι δακοκτόνοι (1991)

Μια αυτοκριτική όσων καταπολεμούν το δάκο, τον κυριότερο εχθρό της ελιάς - ένα μεγάλο θέμα ταμπού για τον αγροτικό τομέα. Ο στιχουργός του, Σταύρος Καραμανιώλας, εμφανίστηκε στη δισκογραφία σε ηλικία 82 ετών και απεβίωσε υπερεκατονταετής το 2014.

Τζίμης Πανούσης – Το φτηνό ζεϊμπέκικο για το Γιώργο (2002)

Ο Τζιμάκος θα μπορούσε να γεμίσει τη λίστα αυτή μόνος του. Στο συγκεκριμένο κομμάτι, μιλάει για το καρδιακό του επεισόδιο, το πρώτο από τα πολλά σοβαρά «χτυπήματα» που δέχτηκε στην υγεία του, συνδυάζοντας αληθινά βιώματα με σουρεαλισμό. Όλα τα λεφτά, οι τελευταίοι στίχοι του τραγουδιού…

Παύλος Σιδηρόπουλος – Η (1982)

Είναι γνωστό ότι το ρεμπέτικο τραγούδι περιλαμβάνει μπόλικες αναφορές στην ηρωίνη (ας θυμηθούμε μονάχα το «Ηρωίνη και Μαυράκι» του Σωτήρη Γαβαλά, που ερμηνεύει στα 1936 ο Στελλάκης Περιπινιάδης). Στη μοντέρνα εποχή, το σκληρό ναρκωτικό και το μπλέξιμο που δημιουργεί εμφανίστηκε επίσης στη ροκ στιχουργική του Παύλου Σιδηρόπουλου.

Ανώριμοι – Έκτρωση (1993)

Αυτό κι αν είναι θέμα ταμπού! Underground ηχογράφηση εφηβικής βωμολοχίας από το 1993. Μέρος του δίσκου And Justice for the Lightning of the Black Puppets that Killed ’em All. Ο νοών νοείτω.

Διονύσης Σαββόπουλος – Τα κορίτσια που πηγαίνουν δυο-δυο (1966)

«Τη μαμά τους τη ρωτάνε κάθε μήνα μια φορά». Μπορείτε να σκεφτείτε άλλο τραγούδι, ελληνικό ή ξένο, που να μιλάει για τη γυναικεία περίοδο;

LOGIN