ΣΤΗΛΕΣ

Μπαμπά, τι είναι trap;

Μπαμπά, τι είναι trap;

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ;: Ο Βύρωνας Κριτζάς σε κείμενα που κανείς δε διαβάζει.

 

-Μπαμπά, τι είναι trap;

-Παρακλάδι του hip hop είναι παιδί μου. Όταν ήμουνα στην ηλικία σου το κοροϊδεύανε, έφαγε πολύ κράξιμο γενικά, αλλά έτσι ήταν η εποχή τότε.

Ο RKoudos ας πούμε που σου αρέσει και μ’ αρέσει κι εμένα, δεν θα υπήρχε χωρίς το trap. Απλά επειδή είχε πραγματικό ταλέντο και πρωτότυπες ιδέες, μάζεψε samples από παλιά λαϊκά τραγούδια, έβαλε μέσα διάφορα βιωματικά λόγια, έβαλε ήχους από μια εφαρμογή του iSound 19 και έφτιαξε φοβερά πράγματα που άντεξαν και μετά τη μόδα.

mama sin boy 710x401

Την εποχή που ο πολύς κόσμος άκουγε Χαρούλη, Μποφίλιου, Πάολα, Μάκη Δημάκη και διάφορους άλλους που αρέσανε στον κόσμο επειδή του θύμιζαν παλιούς τραγουδιστές, κάποια παιδιά το ζούσανε αλλιώς. Μιλούσαν ακαταλαβίστικα. Λέγανε για λεφτά και για ακριβές μάρκες επίτηδες, για να γίνουν εκνευριστικοί και να τους προσέξουν. Στην ουσία έκαναν μια αταξία.

Τους Beatles τους ξέρεις; Τους ξέρεις. Όταν οι Beatles γίνανε γνωστοί στην Ελλάδα, το 1964, βγήκανε και πολλά ελληνικά συγκροτήματα που τους μιμήθηκαν, όπως π.χ. οι Olympians του Πασχάλη, αν τους έχεις ακουστά. Οι μεγάλοι τότε ακούγανε ακόμα Βέμπο, Αττίκ, τέτοια πράγματα. Mόνο τα παιδιά βάζανε στα πάρτι Olympians. Κάποιους μάλιστα που ακούγανε τέτοια ή άλλα αντίστοιχα ξένα τους λέγανε «γιεγέδες», «τεντυμπόηδες», τους διαπομπεύανε, τους ζητούσανε ταυτότητα και τέτοια. Ήτανε η μουσική των εφήβων και οι συντηρητικοί την πολεμούσανε, τη θεωρούσανε embarrassing ξέρω ‘γω.

olympians

Θα μου πεις ήταν το trap τόσο σημαντικό όσο το παραδοσιακό rock ή η pop; Όχι ακριβώς, αλλά ήταν κι αυτό σημείο των καιρών. Εξέφραζε την εποχή. Όλα από μια μπούρδα ξεκινάνε (π.χ. από μια ανάγκη των νέων ανθρώπων για επίδειξη), αλλά ποτέ δεν ξέρεις πού ακριβώς θα καταλήξουν.

Βέβαια υπήρχανε και τρελές αντιφάσεις κάποτε: Από τη μία δηλαδή είχες ένα ραδιόφωνο που δεν έπαιζε καθόλου ελληνικό trap και από την άλλη ορισμένοι δημοσιογράφοι το εκθειάζανε λες και δεν υπήρχε τίποτ' άλλο. Όταν ένα λουλούδι είναι μικρό και το ποτίζεις ένα κουβά νερό, δε θα ανθίσει. Αυτό έγινε. Δεν ανθίσανε αυτά τα παιδιά. Κάποια στιγμή το trap έφυγε από τη μόδα. Μετά το 2020 ας πούμε άρχισε να πέφτει.

FY11 1

Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν καλλιτέχνες με στοιχεία trap που φτιάχνουνε ωραία μουσική, όπως ο RKoudos που σου είπα πριν, ο P.R.I.N., o Fried Day ή ο Πακιστανός ο Αhmed Valos. Το νέο λαϊκό τραγούδι δε γινόταν άλλο πια να είναι οι μίμοι του Άγγελιου Διονυσιου και του Σφακιανάκη. Πόσα χρόνια να κρατήσει αυτό; Πόσα πούλμαν να πάνε εκδρομή με το «Δεν ταιριάζετε σου λέω» στα ηχεία; Πολύ χαίρομαι με αυτό που συνέβη, να σου πω την αλήθεια. Άσχετα αν τις Κυριακές ακούω ακόμα Ξαρχάκο και Μούτση.

Άντε, πάμε να διαβάσουμε.

LOGIN